ماهی تیلاپیا
جنس تیلاپیا از اعضای خانواده سیکلید و از راسته سوفماهیان است که دارای بدنی مستطیلی شکل با فلسهای ریز هستند. زیستگاه اصلی این ماهی شرق آفریقا به ویژه کنیا است. امروزه تیلاپیا در ژاپن، روسیه، هند و بخشهایی از آمریکا و اروپا پرورش داده میشود. در حال حاضر مصرف ماهی تیلاپیا در سطح جهانی به سرعت رو به گسترش است و این ماهی پس از کپورماهیان دومین ماهی پرورشی ازنظر میزان تولید در دنیا است.
این ماهی به دلیل همهچیزخوار بودن، تکثیر زیاد و مقاومت بالا نسبت به شرایط محیطی، توانایی بالایی برای زیستن در محیطهای جدید دارد.
ماهی تیلاپیا شوریپذیر است و میتواند در آب دریا نیز زندگی کند. برخی گونههای آن در آبهای لب شور یافت میشوند. آنها کمتر حالت تهاجمی دارند و اگر گاهی از آنها این رفتار دیده شود بهدلیل عوامل جنسی، دما و تراکم جمعیت میباشد. محدوده دمای بهینه رشد آنها ۲۵ تا ۳۰ درجه سانتی گراد است و در این دماها تخم ریزی میکنند. حد کشنده دمایی آنها زیر ۹ درجه سانتیگراد است. این نوع ماهی مقاوم به انواع بیماری میباشد.
ماهی تیلاپیا در واقع جزء ماهیان آب شیرین و گرمایی است اما با توجه به توانایی زیست در آبهای شور، اکنون به صورت گسترده در آبهای شور نیز پرورش داده میشود. دمای مناسب برای پرورش تیلاپیا ۲۵ الی ۳۰ درجه سانتیگراد است و در دمای زیر ۲۰ درجه رشد این ماهی کاهش مییابد.
این ماهی قدرت رشد خوبی را در انواع مختلف سیستم های پرورش مانند استخر خاکی، تانکهای بتونی و قفس از خود نشان میدهد.
تغذیه ماهی تیلاپیا پرورشی
بیشتر تیلاپیاها میکروفیت خوار هستند اما تعدادی از آنها گیاهان آلیتر را ترجیح میدهند و در محلهایی که دیگر گونههای پرورشی از پلانکتونها تغذیه میکنند از گیاهان آلی استفاده میکنند. گونههایی که خارهای آبششی کوتاهتر و زمخت تری دارند از ذرات غذایی بزرگتر تغذیه میکند. در جیره غذایی تیلاپیا میتوان از پروتئین گیاهی به مقدار بالا استفاده کرد به همین خاطر قیمت تمام شده آن میتواند ارزانتر از سایر گونههای پرورشی تمام شود
برخی از مزایای خوراک اکسترود شده جهت تغذیه ماهی تیلاپیا:
- بهکارگیری پیشرفتهترین روشهای فرمولاسیون خوراک بر اساس دانش و اطلاعات بومی پرورشی
- شناور بودن خوراک در سطح آب باعث استفاده حداکثری از آن میشود.
- نسبت متعادل پروتئین قابلهضم به انرژی قابلهضم (DP:DE) رشد سریع ماهی را تضمین مینماید.
- قوام و پایداری مناسب خوراک، مانع آلودهشده محیط آبی پرورش خواهد شد.
- به علت داشتن انواع مواد محرک سیستم ایمنی در خوراک، توان و مقاومت ماهی در برابر انواع استرسهای محیطی و… افزایش مییابد.